Information

A renovated apartment to gain light

A renovated apartment to gain light

Located in a building of the 50s, very close to the Plaza de Francesc Masià in Barcelona, this house is designed by the architect Desirée García Paredes, from the Sirëe studio. A peculiar assignment, since, at that time, the owners lived in Italy and all the communication throughout the project and construction phase, was carried out by telephone. This did not prevent the architect from collecting in the design the desires and essential points to make this couple feel totally at ease in their new home.

After the first visit, all the attractions of the house were clear, as well as some of the inconveniences that the project had to solve. It was wide, had a gallery with large windows and the rooms were connected by a long corridor. The structure of the building included a load wall that divided the floor into two zones, the one adjacent to the facade was brighter, however, the one behind the wall was somewhat dark. You had to get natural light to reach all rooms. Carmarefor's team began knocking down partitions.

The first step was to expand the room, eliminating the adjoining room, and make an attachment on the load wall to open a gap in the partition that separated the new common area of ​​the distributor. In addition, the kitchen was taken to the entrance of the house, integrating part of the hall, and in the walls that communicate with the corridor - the area less favored by light -, openings were opened with glass quarters. Thus, it was possible to increase the visual depth and the feeling of amplitude.

Once the new distribution is finished, the house is organized in a spacious living room with several environments - living room, dining room, reading corner and a work area; the kitchen, three bedrooms and two bathrooms, one of them, integrated into the master bedroom. To cover the floor of the house, it was played with a decorative combination of walnut flooring and hydraulic mosaic. The wall of the living room was painted in a very soft green tone and for the rest of the house, neutral tones were chosen, which combine perfectly with the furniture and fabrics subsequently chosen.

The Sirëe studio also took over interior design. We opted for a current and warm style, in which the predominance of wood is essential. Contemporary pieces were combined with retro touches and custom designed furniture, with lacquered textures and oak wood that, in addition to providing the home with high quality finishes, optimize storage spaces.

KEYS OF THE REFORM

The living room was extended by incorporating the adjoining room and the gallery. In addition, the location of the access door was modified.

The kitchen gained space by reducing the hall a few meters. The connection between these two spaces was resolved with glass partitions that allow the passage of light and offer a greater sense of spaciousness.

The original floor was replaced by walnut flooring throughout the house, except in the kitchen, bathrooms and the old gallery, where hydraulic tile was placed.

Underfloor heating was installed and a home automation system that facilitates daily life.

The electrical and plumbing installations were renewed, as well as the bathrooms.

Advertising - Keep reading below By parts

Different colors and materials contribute to delimit the gallery hall. In the first, the walls were painted in a mint green tone and the floor was covered with walnut flooring.

In the second, white and hydraulic tile were chosen. Sofa by Grassoler. Cushions and white chair, from Cado. Blanket, by Catalina House. B&B carpet. Table and side table, by Merc & Cia. Fiber basket, of Matter.

Terrace integrated to the living room

If you have a terrace that you do not use, do not think about it: integrate it into the living room and design a relief layout that allows you to create differentiated environments. Choose light colored curtains and take care that the furniture does not obstruct the free passage of light.

Natural plants

Decorate the coffee table with natural plants. Choose two or three easy-to-care varieties and place them in pots of the same color to achieve the most balanced result possible. Pots and plants, from Bossvi.

Hydraulic and wood tile

Choose finishes that coordinate - either harmoniously or as a counterpoint - and make sure that the transition between both materials is imperceptible when stepping on.

Natural decoration

In the living room, a fairly spacious and bright space, a serene and comfortable atmosphere was created thanks to the combination of white
and wood. In addition to the living and dining area, a work area and a small reading corner were located in the meters gained from the gallery.
Coffee table, cupboard and armchair Butterfly, from Merc & Cia. The plants are from Bossvi.

In the same line

The dining room, like the rest of the living room, was decorated with wooden furniture, although
Industrial style ceiling lamps were placed that break the monotony and differentiate the environment. For the work area it was designed
a custom shelving, in oak, that integrates the desk.

Well set table

If the tablecloth and tableware are plain colors, in equal or similar tones, place an individual that contrasts and choose napkins that animate the set. Tablecloth, from Filocolore. Crockery, Very Much. Napkin and napkin ring, of Matter. Individual, from Cado.

Richness of nuances

In the reform, original elements were preserved, such as moldings and cornices, which were painted white to create a dynamic contrast with the color of the walls.

Chairs, from Sia. Ceiling lamps, by Maisons du Monde. The wall picture is from Merc & Cia and the one that is supported by the furniture, from Cado.

Well thought

A new access to the living room was designed to achieve a greater sense of depth and relief.

Glass partitions

The kitchen was expanded by adding part of the hall. The walls, of medium height walls, were topped with glass enclosures with black profiles, which allow natural light to arrive and integrate it into the living area.

Natural light

In addition, this solution allows the natural light of the gallery window to reach the kitchen, located just opposite. To do this, a gap was opened in the partitions that separate this room from the hall and were glazed.

Grouped in a front

In the kitchen furniture was combined in two different finishes. The upper cabinets were chosen in white, just like the worktop and the work front, and the lower ones, in a dark, almost black tone. The current aesthetics of the decoration contrasts with the traditional style of the hydraulic tile.

Kitchen designed by the architecture studio Sirëe. Pots with plants, Very Very Much.

With views

The master bedroom has an integrated bathroom and access to a small terrace. The bed rests on a headboard from wall to wall up to half height, which allows you to use the upper part to place pictures and other ornaments.

Headboard designed by Sirëe. Desk lamp,
from Ikea. Duvet cover, by Filocolore. Quilt and cushions, from Cado. Pictures, from Little House.

Table and chairs

To visually expand a small terrace, place only the necessary furniture - not one more - and choose plants based on the amount of light you receive.

Table and chairs, from Teodora. Cushion, from Cado. Basket and plant, Bossvi

Warm touch

In the bathroom, the warm touch is in charge of the wood, present on the countertop that serves as the base for the sink as well as on different shelves.

Metro type tiles

The entire space was covered with subway tiles and hydraulic tiles.

Wooden repiza

Top the bathtub with a wooden shelf to place the toiletries. Remember to be protected with an anti-humidity treatment.

Towel, from Filocolore. Soap, from Meraki.

Divided into zones

The spacious bathroom allowed to install a bathtub and a shower tray. The latter was located at the bottom, next to the window, and closed with a glass door and a fixed leaf.

Housing plan

Home distribution plan.